Salam
ai ni sekarang kalu duk checking kat klinik hgb darah asik turun jek..da 3 kali pergi ni..same jek kes nyer...sampaikan doc tu suh ai amik darah takut ai ade anemia..the rest sumer ok xde masalah....
so bile ai jenjalan melawat blog kengkawan...ai terbaca la pasal info ni sangat membantu...sememangnya ai xamalkan makan buah kurma ni...ai makan buah kismis jek...heheh..so rutin terbaru ai nak amalkan makan buah kurma ni la....mane taw...hgb darah akan meningkat..al maklumla...usia pun da meningkat..so bersedialah dengan masalah yang akan melanda....prevention is better than cure..kan..kan...kan...
btw ini in4 yang ai nak share sesamer yer... ai minta dengan izin dari pemilik blog ini....jom sama2 amik manfaatnya...
so bile ai jenjalan melawat blog kengkawan...ai terbaca la pasal info ni sangat membantu...sememangnya ai xamalkan makan buah kurma ni...ai makan buah kismis jek...heheh..so rutin terbaru ai nak amalkan makan buah kurma ni la....mane taw...hgb darah akan meningkat..al maklumla...usia pun da meningkat..so bersedialah dengan masalah yang akan melanda....prevention is better than cure..kan..kan...kan...
btw ini in4 yang ai nak share sesamer yer... ai minta dengan izin dari pemilik blog ini....jom sama2 amik manfaatnya...
Sabda Rasulullah SAW: “Berilah
makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya
wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan
itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas
pemikirannya.”
Mengikut pendapat pakar perubatan, buah kurma kaya dengan unsur zat besi dan kalsium yang sesuai untuk wanita sama ada semasa hamil dan selepas bersalin.
Hal ini berasaskan kepada wahyu yang diturunkan oleh Allah kepada ibu
Isa iaitu Maryam binti Imran supaya memakan buah kurma ketika beliau
dalam keadaan lemah selepas bersalin.
Kurma sejenis buah
yang kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, vitamin
A dan C dan juga niasin. Ia lazimnya dimakan semasa bulan Ramadhan dan
mempunyai khasiat serta nilai yang tinggi dalam dunia perubatan
tradisional.
Dari segi saintifik amat berkesan bagi
mengubati gangguan usus yang kronik, dimana ketidakserasian dengan
gluten, menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna.
Kurma mengandungi
sejenis bahan protein serta garam galian yang menghentikan tindak balas
luar biasa yang dicetuskan oleh gluten dalam usus kecil. Tindakbalas itu
jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara
berlebihan.
Nabi Muhammad SAW bersabda:
“Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)”
Adalah amat baik sekali jika wanita
yang hamil mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini
akan memudahkan bersalin nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga
dicalitkan sedikit di lelangit bayi.
Kurma dikatakan tumbuhan yang mempunyai
pelbagai khasiat dan kegunaan yang banyak kerana telah terbukti, dalam
al-Qur’an terdapat 21 ayat yang menyebut tentang kurma.
Manfaat Kurma:
a) Tenaga Serta-merta
Disunatkan berbuka dengan kurma kerana
orang yang berpuasa tidak makan selama 12 jam. Kurma menyumbang tenaga
serta-merta kepada si pemakan dan ini memudahkan seseorang beribadat dan
menunaikan sembahyang Maghrib atau tarawih.
Apabila tubuh berasa segar dan
bertenaga ia menghalang kita makan berlebihan atau mengikut nafsu.
Kadangkala waktu berbuka kita makan terlalu banyak, tetapi masih letih
dan tidak bertenaga.
Sebabnya makanan yang diambil
kebanyakan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga serta-merta menjadi
penyebab selesai makan, mata pun mengantuk.
b) Kulit Mengandungi Serat, Sumber Utama Potassium
Kita makan kurma tanpa buang kulitnya
yang mengandungi serat. Amat baik untuk mencegah barah usus besar kerana
ia melawaskan. Sementara kandungan vitamin A dan C amat tinggi pada
peringkat khalal atau rotab dan menurun sedikit pada peringkat tamar.
Selain itu ia mengandungi pelbagai zat
galian dan yang paling banyak ialah potassium. Potassium diperlukan
oleh tubuh untuk sistem saraf. Kurma adalah sumber terbaik potassium.
Memang dalam susu, yogurt dan makanan laut juga mengandungi potassium
tetapi jumlahnya sedikit.
c) Menguatkan Ingatan
Ramai beranggapan hanya kismis yang
baik untuk menguatkan ingatan, sebenarnya kurma juga setanding. Mungkin
atas alasan pihak-pihak tertentu atau negara pengeluar anggur telah
menjalankan kempen makan kismis dan mempopularkan khasiatnya.
d) Penawar Racun
Diriwayat oleh Aishah r.a. yang
menjelaskan, kurma mengandungi ubat. “Jika sesiapa yang selalu makan
kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”
e) Meredakan Tekanan Darah
Dalam bidang perubatan dengan
ketiadaan kolesterol, lemak dan gula di dalam kurma, ia amat baik untuk
meredakan tekanan darah tinggi. Dalam perubatan homeopati, biji kurma
dikisar halus atau dijadikan serbuk seperti teh. Direndam dan diminum
bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.
f) Menambah Tenaga Seksual
Melalui petua tertentu, kurma dimakan
bersama badam dan madu untuk menyembuhkan penyakit. Kurma dikatakan
menambah tenaga seksual atau batin.
Jus buah kurma mungkin baru di negara
ini, sebaliknya di negara pengeluar selain dimakan segar, kering atau
salai, kurma dibuang biji dan diganti dengan kacang tanah, badam atau
gajus bagi mengenakkannya. Kurma juga dibuat jem, sirap atau bahan
tambahan dalam aiskrim.
Sesunguhnya, kurma sangat diangkat tinggi oleh Rasulullah SAW kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi.
Kandungan protein di dalam kurma lebih
kurang 1.8 hingga 2.0%, serat 2.0 hingga 4.0% manakala kandungan gulanya
50 hingga 57% glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah
ditukar secara semulajadi.
Bermakna apabila kita memakan kurma,
tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta. Sebaliknya gula dalam
kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula
pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam
tubuh.
Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.
DONE...ADIOS...AMIGOS
Wahh.. Nk kne mkn jgk nih... Hehe... Slain tu leh amlkn mkn badam dgn pitacious(xtaw eja cem mne).. Hehe
BalasPadamyang tu xyah amalkan yang...masa xngandung pun da makan banyak...wahahah...btw..thanx
BalasPadamSemakin semangat nak makan kurma bila baca n tau kelebihan ni :)
BalasPadamsile amalkan nur aida...sama2 kita manfaatkan kebaikannya
BalasPadam